«Чорнобильська трагедія - біль України».

26.04.2018 14:14

26.04.1986р. сталася найбільша трагедія не тільки для України, а й для усього людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи. Оскільки Чорнобильська АЕС була графітно-водним реактором, саме графіт передбачав легкозаймистість всієї системи. Після вибуху в ньому залишилось близько 800 т графіту, який почав горіти. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31-ї людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня. Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації.  У результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів. Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. 

   До сьогоднішнього дня фахівці сперечаються про кількість жертв аварії. Наразі офіційно визнано 64 підтверджені смертельні випадки через ураження радіацією. Неофіційна статистика повідомляє про більш ніж 15 тис. людей, постраждалих унаслідок аварії.

 Сьогодні минає 32-річниця з дня коли відбулася ця жахлива трагедія. Для того, щоб наші учні знали і не забували про це лихо, було сплановано екскурсію з групою №18 (у супроводі кл. керівника Заліпи І.І. та соціального педагога Іванісік Л.В.), у Волинський краєзнавчий музей для зустрічі з людьми які приймали безпосередню участь у тих подіях.

  

Також в актовій залі училища було продемонстровано учням 1-2курсів фільм «Чорнобильська трагедія-біль України».

 

 

—————

Назад