Лекція "Протидія булінгу в учнівському середовищі"

18.09.2019 14:00

В рамках Всеукраїнського тижня протидії булінгу 18.09.19 р. у Луцькому ВПУ відбулась зустріч учнів першого курсу з начальником Служби у справах дітей Шульганом Ф.П. та старшим  інспектором ювенальної превенції Луцького ВП  ГУНП  у Волинській області    Лесь О.В.  

Мета зустрічі:

1-    попередження та подолання негативного соціально-психолого-педагогічного явища  -  булінгу;

2-    формування моральної культури в учнів, знайомство з поняттям права, їх правами та обов’язками у навчальному закладі.

Булінг або цькування – це певні дії, які завдають фізичної або психічної шкоди. Сюди належить психологічне, фізичне, економічне чи сексуальне насильство, яке вчиняють стосовно неповнолітньої особи у навчальному закладі або поза ним.  До цькування також відносять знущання в інтернеті чи за допомогою телефона (наприклад, коли учневі регулярно надсилають непристойні повідомлення чи публікують особисті фото). Лесь Олена Василівна повідомила, що згідно нової статті закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» передбачено адміністративну відповідальність за булінг - штраф або громадські роботи. Якщо порушення було зафіксовано вперше, штраф становить від 850 до 1 700 грн. Якщо воно повторюється впродовж року або здійснювалося групою осіб - від 1 700 до 3 400грн. У разі вчинення боулінгу неповнолітньою особою (діти до 16р.), штраф накладають на батьків або опікунів.

Федір Пилипович Шульган в свою чергу, нагадав присутнім про рівність прав усіх перед законом та недопущення приниження, знущання та провокацій конфліктів. Учням було роз’яснено алгоритм дій у випадку, коли вони стали жертвою чи свідком негативного явища. 

  

 

—————

Назад