Лекція «Своєчасні знання про СНІД - основа профілактики».

04.12.2018 14:00

   «Своєчасні знання про СНІД - основа профілактики».

СНІД – невиліковна хвороба, тому для декого цей діагноз звучить як вирок. Але не треба її боятися, варто робити усе можливе, аби продов­жити собі життя. Підступність інфекції в тому, що вона відрізняється від інших. СНІД руйнує захисні сили організму. А якщо в людини знижений імунітет, вона піддається будь-якій інфекційній хворобі. Найчастіше ВІЛ-інфіковані люди хворіють на туберкульоз, пневмонію, грип і нерідко вмирають від них, бо організм не може опиратися, – розповідає лікар дерматовенеролог Волинського обласного центру по профілактиці боротьби із СНІДом Штельмах Оксана Леонтіївна
Та все ж, з її слів, є препарати антивірусної терапії. Якщо ВІЛ виявити вчасно й пацієнт дотримуватиметься відповідної схеми лікування, то жити з таким діагнозом можна багато років. Проте дуже важливо не порушувати методики лікування, яка потребує високої самодисципліни.
Захворюваність та поширеність СНІДу на Волині за останні роки не збільшується. Щороку медики виявляють 300 ВІЛ-позитивних, ставлять на облік близько 270 людей. Але, незважаючи на це, щомісяця у 20-30 осіб знаходять цей вірус.
Показники залишаються високими у Луцьку, а також у Нововолинську, Володимир-Волинському, Ковельському та Ківерцівському районах. Сьогодні близько 500 жителів Луцька перебувають на обліку як ВІЛ-позитивні та хворі на СНІД.
Оксана Леонтіївна запевнила учнів, що СНІД – не вирок. Часто навколо хворого як удома, так і на роботі утворюється вакуум, бо всі бояться інфікуватися. Але інфікуватись ВІЛ не так просто. При дотику, спілкуванні в побуті, рукостисканні інфекція не передається. До того ж, медицина розвивається, щороку винаходять нові способи й методи лікування, у світі витрачають величезні кошти на пошук нових препаратів. Тому так важливо виявити на ранній стадії ВІЛ-інфекцію, бо лікування, яке сьогодні видається неможливим, через рік може стати цілком доступним для кожного. Ось таку, в доступній формі, корисну та важливу інформацію отримали  04.12.18р.учні Луцького ВПУ груп №12,№27,№51.

   

 

—————

Назад