Профілактика вживання наркотичних речовин серед підлітків.

04.12.2019 13:52

Наркотики — страх, про який говорять пошепки; дно, якого соромляться; слабкість, якої не визнають;  самотність, від якої втікають; назавжди втрачене здоров’я; невиліковні хвороби: СНІД, гепатит, психічні розлади, залежність...поламані людські долі....бізнес, який завжди буде прибутковим...
04.12.19р.в рамках проекту «16 днів проти насильства» відбулась зустріч з працівниками Волинського обласного наркодиспансеру, лікарем-наркологом І.Р Сухим , психологом В.Ф.Бежан та наркозалежним Володимиром з учнями 15 гр. Луцького ВПУ у супроводі соціального педагога Л. Іванісік  та майстра в/н С.Зінкевича

   «Підлітки є лише відносно свідомими, – пояснює  лікар- нарколог – Усе починається із хибної впевненості: сьогодні я вживаю, а завтра вже не буду. У результаті – переходять на більш сильний вид наркотику. Наркотик дуже підступний. Якщо людина п’ять років не вживає – так, ми маємо право зняти її з обліку. Однак це не гарантує, що через 10-15 років вона не почне знову».

   Іван Ростиславович наголошує, що немає «легких» чи «важких» наркотиків. Є наркотичні речовини, які, залежно від свого виду, мають певний вплив на організм. Деякі – седативну (заспокійливу), а деякі – стимулюючу або ж галюциногенну дію.Наркотик у пам’яті людини лишається до кінця життя. Як алкоголізм, так і наркоманія – це хронічні захворювання з рецидивуючим характером: якщо підтримувати організм, то хвороба не розвивається, але вилікуватися повністю – неможливо.

    «Наркоманом стати легко, але вилізти з цієї залежності – це дуже складний і довготривалий процес. Це боротьба із самим собою, яка триває упродовж усього життя. Для того, щоб «викарабкатися», подолати залежність, людина має цього дуже хотіти , – розповідає  наркозалежний Володимир, який проходить лікування в цьому закладі. - Бажання вжити наркотик може з’явитися і через десятки років.  От просто нізвідки.  Головне, щоб не піддатися спокусі і не вжити знову. Це бажання – недовготривале, але настільки сильне, що з ним дуже складно боротися». Володимир застеріг учнів, щоб ніколи і ні за яких обставинах не пробували будь-який наркотик, бо  назад вороття нема.

 Валентина Францівна, психолог закладу, підкреслила, шо важливою цільовою аудиторією для проведення профілактики вживання наркотиків є учні не тільки шкіл а й училищ, коледжів, бо  багато з них приїжджають на навчання в місто з сіл і невеликих містечок, на першому курсі шукають нових друзів і починають експерименти з наркотиками.

      Отож, зустріч була дуже цікавою та насиченою. Учні  були вражені від розповіді наркозалежного Володимира та взяли максимум інформації яка застереже їх та допоможе в житті.

    

  

—————

Назад